Nikola Tesla – čovek van prostora i uma

Nikola Tesla – čovek van prostora i uma fdsvar 10/07/2020

„Ja sam uveren da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro otkuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večno privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje celoj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu toga jezgra, ali znam da postoji i kada hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to svetlost, a kad pokušam da ga shvatim duhovno, onda je to lepota i samilost. Onaj koji nosi u sebi tu veru oseća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam oseća jednim tonom u sveopštoj harmoniji.“

Nikola Tesla

Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856—Njujork, 7. januar 1943)- genije, čovek bezvremena, vizionar, mislilac, filozof, duhovni tragalac, istraživač vančulnog i čulnog, kosmosa, etra, svetlosti, planete Zemlje i života, pronalazač, inženjer, futurista, poliglota..Laza Kostić ga je nazivao „izumetnik“, jer je bio redak umetnik među izumiteljima i jedini izumitelj među retkom vrstom umetnika. Jedno je sigurno, Tesla je čovek koji je omogućio čovečanstvu da se osvetle, osveste, približe i svečulno vide svi prostori, predeli i delovi svakodnevice planetarnog života i tako zakorači u osvetljenu budućnost. Bio je veliki poštovalac prirode, kao i snage i energije svih njenih elemenata. Za vodenu snagu je govorio da je najdragoceniji prirodni resurs na kome čovečanstvo mora da gradi svoje nade za budućnost. Tesla je bio ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, vizionarski najavljujući novo doba. Tesla nije bio samo racionalan i mehanički, iako je nekada znao to za sebe da govori. Bio je duhovno-materijalno biće, u čijoj su se svetlosti postojanja rojili svetovi koje je stvarao snagom svoga duha, duše, srca i uma. Ljubav i lepota tih svetova se naslućuje i ogleda kroz njegovo stvaranje, život, misli, patente i dela, činodejstvujući za budućnost kroz sadašnje. Večito je tragao za smislom i suštinom, ne gubeći iz vida ni jedninu-bit nečega, ni množinu i celinu. Bio je impresioniran pojmovima kao što su etar, svetlost, kosmos, čovek, život, materija i često je pisao i govorio o tome:

„Kad pogledamo svet oko nas, prirodu čiji smo i mi deo, iznenađeni smo njenom lepotom i veličinom. Svaka stvar i najmanja, jeste celina za sebe; ali, među svim raznovrsnim i mnogobrojnim stvarima koje doznajemo našim čulima, najčudniji je i najjače utiče na našu uobrazilju visoko razvijeni organizam, jedno svesno biće, biće koje misli-čovek. Taj nepojmljivi sklop, to remek delo prirode koje je od vajkada bilo najzanimljiviji predmet za mislioce, posle neumornog ispitivanja i proučavanja, taman je toliko proučeno da se unekoliko mogu shvatiti funkcije njegovih organa i čula“.

Nikola Tesla

Tekst: Lucija Selaković Labat