ASL skulptura – Sunce

ASL skulptura – Sunce fdsvar 29/04/2020

Stari Sloveni su Sunce smatrali nepresušnim izvorom svetlosti, ljubavi i života. Zvali su ga Svar ili Svarog, simbolično ga označavajući krugom. U našoj tradiciji, ta simbolika se životno pretočila u kolo. Kolo se smatra obrednim plesom i igrom koja se igrala u slavu života, ljubavi, sunca i ljudi. Sa simbolikom neraskidivog lanca ljudi, zajedništva i života razvijala je, štitila i jačala kolektivni duh i svest naroda. Kolo je naš ples i igra!

Akustične skulpture Labat (ASL skulpture) su nastale kao zajednička kreacija umetničkih ideja i zanatskih veština. U ateljeu Vladimira Labata se kroz 16 različitih zanata stvaraju retka dela koja predstavljaju fuziju oblika i zvuka, najrazličitijeg spektra nijansi boja i tonaliteta, i koji kao takvi, bude i zaokupljaju sva čula. Ove skulpture su zapravo kolaž svih umetnikovih životnih iskustava i svakodnevne prakse i znanja koje je stekao iz različitih oblasti, ne samo muzike i slikarstva, već i nauke i tehnike. Akustične Skulpture Labat su grandiozna vajarska rešenja u koja možete da uđete, a na kojima može da svira nekoliko muzičara istovremeno.

Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, nastale su davnih sedmdesetih godina, Danas ih ima preko 50, dovoljno za pet koncerata, a da se instrumenti ne ponavljaju.

Tekst: Lucija Selaković Labat